2011-03-20

-Chokladkaka (GI)-

Nu ska jag äntligen delge mig receptet på chokladkakan som jag vet att några var sugna på att prova.
Kan börja med att säga att den är sjukt mastig och tung, så man kan inte sätta i sig en hel kaka som man kan med en vanlig kladdkaka... vilket man ju absolut inte ska göra.
Denna kaka bakar man helt utan socker och mjöl helt i enlighet med GI Rivstart.
Tänk på 2 saker när du bakar denna kakan:
Tänk på temperaturen när du smälter chokladen, är du osäker så smält den då i ett vattenbad.
Och var noga med gräddningstiden, om kakan är lös när du tar ut den så är det som det ska, den kommer att stelna i kylen.

Men här kommer i alla fall receptet:

300 g mörk smält choklad, 70%
6 äggulor
6 äggvitor
2 msk kaffepulver utrört i ½ dl kokande vatten
4 msk sötningsmedel (tex. hermasetas lättströ)
1 ½ dl hackade pecan- eller valnötter
Smör till formen (INTE margarin)
1 dl kokosflingor

Värm ugnen till 200 grader.
Smörj en form som är 20 cm i diameter och bröda med kokosflingor.
Lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och ställ dom kallt.
Blanda den smälta chokladen med äggulorna och kaffet, smeten ska vara tjock och blank.
Vänd ner smeten i äggvitorna, tillsätt sötningsmedlet och de hackade nötterna och blanda väl.
Häl smeten i den smorda formen och grädda i 10 minuter, inte en sekund mer, på den nedersta falsen i ugnen.
Låt kakan svalna och ställ sedan kakan i kylen minst en timme.
Du kan ha lite lättvispad grädde och lite flagad choklad till den.

(Denna kakan passar i fas 1 och såklart dom andra 2 faserna med)

 Tyvärr har jag ingen egen bild på kakan eftersom jag helt enkelt glömde det, så denna är lånad från www.tasteline.com

Inga kommentarer: