2011-11-28

-JULBAK-

Det bästa med julen är inte att få paket och att hålla på att pynta och feja och dona, jag tycker att julbaket och att göra julgodis är det som gör julen värd att återvända varje år. 
Jag brukar både baka och göra godis i mängder och har hur mycket som helst som jag ska hinna testa... men det slutar alltid med att jag varje år har lika mycket recept kvar att testa som jag hade när jag började... man hinner inte göra allt, och skulle man mot all förmodan hinna göra allt så skulle det sluta med att man var 20 kilo tyngre när julen väl var över.


Men jag har i alla fall satt igång lite lätt med årets julbak. 
I fredags bakade jag lussekatter (som Roy redan har ätit upp) och lussebullar med vit choklad... som var helt gudomliga. 
Idag har jag satt en pepparkaksdeg och bakat ett gäng lussebullar med vaniljsmörcreme... helt gudagoda dom med. 
Så för att starta julen för er som läser bloggen kommer jag bjuda på ett litet recept idag på lussebullar:

Lussebullar med kesella


50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella (en burk)
2 påsar saffran
1½ dl socker
½ tsk salt
ca 16 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och häll ner mjölken, värm upp så det blir fingervarmt (37 grader).
Häl lite av degvätskan över jästen och blanda runt så det löser sig ordentligt. Häll ner resten av degvätskan.
Blanda ner kesella, saffran och salt och socker, blanda runt och tillsätt sedan mjölet. 
Lättast är att använda en matberedare med degkrok, men har man inte det så går det lika bra med en elvisp och degkrokarna, ja eller för hand med för den delen, men det är lite jobb med det. 
Knåda ihop degen så den blir fast och inte fastnar på bunkens kanter mer. 
Låt jäsa övertäckt på ett varmt ställe i ca 1 timme. 
Ha upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar, kavla ut en del och bred ut den fyllning du väljer att ha i (se nedan). Rulla sedan ihop till en tight rulle och skär upp i 2 cm tjocka skivor och lägg i bullformar på en bakplåt, låt jäsa ytterligare 45 minuter. 
Pensla sedan med 1 ägg uppvispat med 2 msk mjölk och strö över lite råsocker eller pärlsocker. 
In i ugnen på 225 grader i 8-12 minuter, beror på ugn så kolla så dom inte blir svarta.
ta ut och låt svalan och njut!


2 olika fyllningar

Med vit choklad
Under tiden som degen jäser så kan man tillbereda vad man ska ha på bullarna. Jag gjorde som sagt med vit choklad härom dagen och då behöver man rumstemererat smör, ca 300 g och 400 g vit choklad som man hackar mycket fint.
Börja med att breda ut smöret över den utkavlade degen och strö över vit choklad, rulla sedan ihop den och följ receptet ovan.

Med vaniljsmak
Idag gjorde jag en egen blandning på 250 g smör, 1½ dl socker, 2 tsk vaniljsocker (jag höftade så smaka dig fram till rätt smak för dig) detta blandade jag samma och bredde ut över min utkavlade deg.  och fortsatte sedan med slutet på receptet.

Hoppas att ni kommer prova detta om ni inte har det innan för det är verkligen värt det, tro mig!

Inga kommentarer: